Idag röt Elton från sin klippa

Det kanske var den största dagen i Eltons nästan fyraåriga liv. “När vintern är slut det året då du fyller fyra, då ska du få vända dig”, har vi sagt till honom ända sedan han var stor nog att förstå att han och Elise inte tittade åt samma håll. Hon såg ratten, det gjorde inte han. Hon såg spaken vi drar i innan vi ska börja rulla, det gjorde inte han. I halva sitt liv har han längtat och idag hade dagen kommit.

Jag har sällan sett honom så stolt. Innan frukosten var klar försäkrade han sig om att vi skulle åka så fort vi ätit upp vår gröt. Sen satte han sig bakåt i bilen för sista gången och såg vårt hus förminskas genom bakrutan, såg allting försvinna bort ifrån honom – för sista gången. Nästa gång han skulle åka bil, bara en halvtimme framåt eller så, skulle allting han såg komma rakt emot honom istället. Inget skulle förminskas, allt skulle bli större.

Sen köpte vi hans svarta, fina stol, han frågade mig om jag orkade bära den stora stolen ut till bilen och jag försäkrade honom om att jag skulle orka det, jag hade ju tränat och så. Den gamla stolen lades i bagaget och hans nya stol installerades som en tron för de stora barnen.

Sen satt han där med huvudet högt, kungen hade intagit sin rättmätiga plats. Simba röt från lejonklippan. Och så såg han ratten, precis som Elise gjort, han såg den där spaken och alla knappar och så frågade han mig hur många år det var kvar tills han fick köra bil. Bara tolv år, svarade jag. “Oj, vad lite”, tyckte han.

Vi firade med en glass och sen körde vi hemåt och han såg vårt hus bli större och större genom framrutan. Inga mer knän mot hakan i den trånga stolen. Inget mer som förminskas och flyr bort ifrån honom. Nu svävar livet och framtiden mot honom och vi kan konstatera att han nog har upplevt sin största dag hittills.

Han klev ur bilen och jag kan inte säga säkert, men jag tror att han såg sin gamla stol ligga där i bagaget, jag inbillar mig att han spände blicken i den och röt från sin klippa: “Gå din väg, Scar. Gå din väg och kom aldrig tillbaka.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *