Gästblogg: “I morgon tar jag mitt ansvar på allvar, gör du?”

Av Kristin Charlieson

I morgon tar jag mitt ansvar på allvar, gör du?

Jag sitter här och självrannsakan mig själv och tycker väl att jag under denna valdebatten kanske borde engagerat mig mer. Min svägerska gick in i en valstuga och frågade: ”Hur kan jag hjälpa er?” Varför gjorde inte jag det? Varför teg jag i debatten?

I morgon tänker jag klä upp mig och gå till vallokalen, högtidligt ska jag lägga tre lappar i tre olika kuvert och med dessa tre lappar visa Sverige hur jag vill att landet ska styras. Min röst kommer vara anonym, ingen kommer veta vem jag står upp för. Min röst kommer vara en av miljoner.

Men för att min röst inte ska vara anonym tänker jag höja den här för det finns vissa ideal som jag tror på över alla andra.

  1. Människors lika värde. Jag tror att alla människor är, var och kommer alltid vara lika värda. Det spelar ingen roll om du är född i Afrika, Asien, Mellanöstern. I min värld är du lika mycket värd som mina barn är. Det gör ont i mig när jag läser feta rubriker om politiker som vill kasta ut mina afrikanska vänner, politiker som tycker att våra pengar läggs bäst på flyktingläger så att vi slipper få hit dem, när politiker drar alla romer över en kant eller ser alla muslimer som något ont. I morgon lägger jag min röst på ett parti som delar min syn på människan.
  2. Män och kvinnors lika värde. Jag tycker debatten om feminism har blivit ensidig och kall. Jag vill inte rösta på ett parti som reducerar mig till ett kön, som vill tvinga fram min karriär med lag och kvotering, som vill tvinga mig att vara hemma kortare tid med mitt barn bara för att jag är kvinna och det skulle vara bra för min karriär. Jag tycker det är beklagligt när man hör feministiska debattörer säga att män är de största miljöbovarna för att de använder mer toapapper eller att man bör stoppa Förbifart Stockholm enbart för att det är mest män som kör bil. I morgon lägger jag min röst på ett parti som tror på jämlikhet.
  3. Familjens okränkbara värde. Jag tror på frihet under ansvar och jag tror på att om man får ta sitt eget ansvar för sin egen familj så mår familjen bäst. Jag vill inte att min eller någon annans familj ska tvingas in i ett system som egentligen är någons förhoppning om att kanske kan vi bli jämställda om vi delar lika i föräldraförsäkringen. Nej, vi måste ha en politik som låter familjen vara familj, den minsta byggstenen i samhället men den absolut viktigaste. När politiker ropar ”död åt kärnfamiljen” röstar jag på ett parti som ropar ”länge leve familjen”.
  4. Människans egenvärde. Min utgångssyn på livet är att vi är alla lika värda men vi är otroligt olika. Det ena tar inte ut det andra. Jag har en liberal syn här, det sticker jag inte under stolen med. Jag tror det viktigaste är att människan får springa med sina gåvor och drömmar och jag tror att vi måste skapa ett samhälle där alla har möjlighet att göra detta. Jag tror inte på att hämma folk med höga skatter eller tvinga någon att plugga vidare bara för att man ”ska”. Jag tror inte heller på att ta bort RUT där vi ser många kvinnor som fått chansen att bli entreprenörer, tror inte heller på att höja krogmomsen och ta bort chansen för ungdomar till det där första så viktiga jobbet. Vi måste låta varje människa växa till det de drömt om, och i morgon röstar jag för ett samhälle där alla får chansen – vad man än drömmer om eller brinner för.

Vilka värden är viktiga för dig?

Kristin Charlieson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *