Djupare än man kan tro.

När jag satt och körde bil för några kvällar sedan så slog en bra mening mig. Jag satt och filosoferade över hur saker och ting förändras i livet. Omständigheter förändras ju ofta, och som jag skrev i mitt förra inlägg så bör man lära sig att gilla förändring – för det kommer oundvikligen vara en del av ditt liv.

Men det finns ju en annan typ av förändring också – den typen som man själv kan påverka och göra något åt. Många säger att de så gärna skulle vilja förändras, att de önskar att detta och detta och detta och detta hade varit annorlunda i deras liv.

Den morgontrötte säger: “Åh, om jag bara kunde lära mig att gå upp i tid på morgonen…”
Kleptomanen säger: “Tänk vad fantastiskt det vore om jag bara kunde hålla mina fingrar i styr”
Den otrogne säger: “Nej, från och med nu ska jag minsann inte vänsterprassla”.

Många bestämmer sig för ett resultat (“från och med nu ska jag…”) men man missar själva vägen dit. Man vet att man vill ha äpplepaj, men man glömmer bort ingredienserna. Och ugnen. Och grytvantarna.

Ingredienserna – för dessa skapar slutresultatet.
Ugnen – för ofta behövs hjälpmedel (eller bara hjälp).
Grytvantarna – för att inte bränna (ut) sig i de tappra försöken.

När jag satt där i bilen med snöflingor slungandes mot bilen så insåg jag följande:

Om något ska förändras så måste något förändras.

Tänk på den. En gång till. Om något ska kunna förändras så måste ju faktiskt något förändras. Den morgontrötte kanske måste förändra tiden han går och lägger sig på kvällen, för att lyckas med sitt beslut att orka gå upp på morgonen. Kanske måste han köpa en Kalle Anka-väckarklocka, eller bara ställa väckarklockan i andra änden av lägenheten. Tja, mer kreativa idéer än dessa kanske behövs, men ni förstår vad jag menar.

För utan förändring kommer faktiskt ingen förändring att ske. “Men jag vill inte förändra något! Jag vill bara att saker ska förändras!” Lugn bara. Koppla av. Årsskiftet är nära. Du kan ju alltid ge ett nytt nyårslöfte.
—————-
2009-01-01, 00:13 “Från och med nu ska jag minsann…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *